Диван для повсякденного сну: як вибрати і що врахувати?

Диван зазвичай асоціюється з місцем для прийому гостей і сімейного спілкування за телевізором. Але його призначення часто виходить далеко за рамки традиційних уявлень про побут і означає куди більше важливий функціонал. Він, як і ліжко, може використовуватися в якості місця для повсякденного сну, особливо в квартирах, що мають малу корисну площу. Чи є між ними різниця, якої форми і функціоналу бувають дивани для сну на кожен день, як вибрати те, що не буде завдавати шкоди вашому здоров’ю?

диван для сну

Всі типи диванів прийнято ділити на кутові і прямі в залежності від конструкції.

Кутовий диван

Кутові дивани характеризуються: великим об’ємом посадочних і спальних місць; кількістю відокремлюваних секцій (моделі-трансформери); спеціалізованим призначенням (застосовується в дитячих і чи віталень). Кутовий диван для сну на кожен день масивний і на ньому є більше ніж два посадкових місця. Але він повинен володіти функцією трансформера, інакше для сну доведеться вибирати модель довжиною більше півтора метра. Це вигідно з точки зору економії коштів, але не планування в приміщенні. Добре, якщо дивани для сну на кожен день мають ортопедичну основу і можливість поділу на секції за допомогою простої системи трансформування.

Важливо! У кутових диванів повинен бути зручний механізм розкладання, який дозволить з легкістю трансформувати велику модель в кілька спальних місць: кути від’єднуються, перетворюючись в місце для сну дітей, а основна частина використовується як двоспальне ліжко.

Прямий диван

Такий диван – класичний варіант, оскільки, навіть не маючи механізму трансформації, може використовуватися як одне спальне місце. Але виробники таких моделей давно застосовують механізм розкладу на дві частини. Тут порада тільки одна: прямі дивани для сну на кожен день розумно купувати тоді, коли кімнати мають маленьку площу або витягнуті в довжину.

Механізм трансформації

З технічної точки зору дивани з механізмом трансформації бувають у вигляді: «книжки», «євро-книжки», дельфіна, типу клік-кляк, акордеон, поворотні, французька та американська розкладачки та викочувальний механізм.

Книжка

Класичний простий і зручний ортопедичний диван для сну на кожен день для тих, хто невибагливий до вишукувань. Механізм трансформації простий в управлінні і передбачає розкладку на дві рівні половини. У «книжки» немає недоліків, якщо не брати до уваги специфічні особливості експлуатації: ортопедичні властивості і розташування щодо стін. Для того, щоб розкласти диван, важливо спочатку розташувати його трохи подалі від стіни. Якщо цього не зробити, при трансформації спинка буде впиратися в стіну. Спальне місце в розкладеному вигляді ділитися на дві половини між якими завжди є невелика западина. Дуже часто через неї з’являється дискомфорт у спокійному стані. Також не можна стверджувати, що «книжка» володіє хорошими ортопедичним властивістю (в положенні лежачи поверхню дивана нещільно прилягає до тіла).

Євро-книжка

Це модернізований варіант «книжки». Але для його трансформації не потрібно залишати зазор між спинкою і стіною: нижня половина висувається на коліщатках, утворюючи пазуху, що одночасно є нішею для постільної білизни. Після цього спинка укладається поверх неї. У цій моделі зберігся колишній недолік – западина між частинами дивана.

Дельфін

Механізм трансформера дозволяє розкласти спальне місце в один рух руки: нижня (прихована) частина сидіння знаходиться в спеціальному ящику і висувається з-під верхньої. Після цього м’яка панель за допомогою механізму трансформації піднімається нагору, впирається одним краєм в іншу половину і фіксується арматурою знизу. При цьому між двома половинами може бути перепад висоти.

Клік-кляк

Цю назву механізм трансформації отримав від характерного звуку, видаваного рухливими металевими частинами на шарнірах при розкладанні дивана. Моделі цього типу мають два положення для відпочинку: напівлежачи, коли основна панель відкинута на певний градус нахилу; лежачи, коли всі деталі, включаючи борту, опущені і разом утворюють однорідну поверхню. Дивани клік-кляк – ідеальний вибір для щоденного сну з точки зору ортопедичних властивостей підстави.

Викатний

Їх розробники врахували всі недоліки диванів типу дельфін і «євро-книжка»: після розкладання немає перепадів або западин між двома частинами. Ця універсальність дозволила їм захопити значну частку ринку. Механізм трансформації простий в експлуатації і довговічний. Він чимось нагадує розсувний стіл, тільки на колесах. Має найбільшу довжину спального місця серед всіх представлених моделей. Але у дивана є маленький недолік: з часом поролон на спальному місці може стиснутися і тоді утворюються «вм’ятини», які не пропадають. Незважаючи на високу вартість, ці вироби дуже популярні. Лікарі ортопеди радять купувати диван викочування типу, так як він не робить негативного впливу на хребет.

Акордеон

Спальне місце в диванах такого типу формується за рахунок висування нижньої і верхньої частин. При цьому утворюється ідеально рівна поверхня.   Є ще одна маленька і дуже обтяжує деталь експлуатації акордеона – металевий механізм петель, який потрібно буде постійно змащувати машинним маслом. Важливо! Диван типу акордеон має обмеження по навантаженню. При величині навантаження понад 180 кг виробник не гарантує бездоганність роботи механізму трансформера.

Поворотний

У складеному вигляді це звичайна кутова модель. Але якщо повернути його нижню частину на кут в 90 градусів, він перетворюється в кутовий диван для сну на кожен день. Головний недолік конструкції – це невелике спальне місце, яке підходить для однієї людини.

Дивани-розкладачки

Існує два типи розкладачок: французька і американська. Це типові гібриди дивана і залізної розкладачки. Полегшені конструкції не гарантують комфортний сон. Тому на висувається частина вкладається тонкий матрац. При цьому у французьких диванах каркас розкладачки дуже хисткий, що не дозволяє використовувати їх в якості спального місця на кожен день. Вони більше підходять як гостьове ложе.

Дізнайся більше!

Про якість сну на дивані також потрібно судити виходячи з того, який матеріал використовується для наповнення його заснування. Він не повинен викликати відчуття дискомфорту і тупий або гострого болю. Є три основних типи наповнювача: поролон; пружинний блок; комбінована маса. Поролон – матеріал, який використовується найчастіше через свою дешевизну. Він не викликає алергічних реакцій, але експлуатація пов’язана з коротким терміном служби і низькою зносостійкістю. Пружинні блоки будуть справно служити протягом 25 років без нарікань. Але спати на такому дивані без ортопедичного матраца людям, що мають проблеми з хребтом, буде не комфортно. Цей недолік виправлений в моделях з комбінованим наповненням: пружинним блоком і поролоном. Пружність підстави перевіряється дослідним шляхом: коли людина лягає на диван, його основа повинна трохи прогинатися під частинами тіла. Замість поролону може застосовуватися і інший синтетичний матеріал, наприклад, поліуретан. Диван з таким наповненням коштує дешево, якщо немає латексного покриття. Кращим вибором будуть природні матеріали, такі як ватин або повсть.

Зараз виробники частіше стали використовувати комбіновані наповнювачі, що складаються з шарів латексу, синтепону або поліуретану.  Замість дротяних блоків, внутрішній простір дивана може займати пінополіуретан (різновид поролону). Завдяки наповнювача ППУ  диван має великий термін служби, еластичність і здатність відновлювати початкову форму.

Диван для щоденного сну повинен мати якісну оббивку. Після сну від тіла можуть зберігатися запахи, тому виробники використовують спеціальні матеріали, які перешкоджають процесу забруднення меблів. Оббивка повинна легко чиститися, бути водонепроникною і при цьому досить щільною. Найкращими з усіх вважаються наступні тканини: жаккард; гобелен; шинил.

Альтернативні рішення!

Ви можете розглянути  штучну замшу в якості оббивки . Це практичний, функціональний і бюджетний матеріал без дефектів. До диванів можна застосувати таке поняття, як життєстійкість. Воно досить широке і в основному залежить від того, наскільки надійним і довговічним є механізм трансформації. Але матеріали оббивки, декору, наповнення також мають свій термін експлуатації. При можливості дізнайтеся їх у продавця або відшукайте в сертифікаті якості виробу.

Пропонуємо подивитися фото диванів для сну на кожен день, від найпопулярніших виробників м’яких меблів. Моделі іноземного виробництва можуть мати більшу надійність і довговічність, але їх вартість значно вища за вітчизняну продукції. рекомендації фахівців Повноцінне спальне місце повинно забезпечувати не тільки комфортний сон, а й можливість облаштувати його з урахуванням потреб і особистої гігієни. Якщо вам ніде зберігати постільну білизну, зверніть увагу на моделі, що мають ніші. Також перед покупкою потрібно визначитися з габаритами вироби, механізмом трансформації і призначенням (для щоденного сну або для гостей).

Uncategorized

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Fill out this field
Fill out this field
Будь ласка, введіть правильний email.
You need to agree with the terms to proceed

Меню